Cкандал у фіналі НХЛ: «Колорадо» виграв завдяки шайбі в ОТ, закинутій з порушенням правил, а ліга нічого не пояснила

Пояснення від ліги навряд чи можна назвати вичерпним.

Cкандал у фіналі НХЛ: «Колорадо» виграв завдяки шайбі в ОТ, закинутій з порушенням правил, а ліга нічого не пояснила

Заява ліги, здається, лише все заплутала.

Хокеїсти «Евеланш» знаходяться у кроці від третього в історії клубу та першого за 21 рік Кубку Стенлі. Вони виграли четвертий матч фіналу плей-оф НХЛ у «Тампи» з рахунком 3:2 на виїзді та зміцнили власне лідерство у серії до переконливих 3:1.

Але не обійшлося без гучного суддівського скандалу: переможну шайбу в овертаймі четвертої зустрічі команда з Денвера закинула, скоріше за все, із порушенням правил.

Жодних питань до її автора, форварда Назема Кадрі, тут немає – він ефектно розібрався із Михайлом Сергачьовим (у «Лайтнінг» в овертаймі була дальня лава, російський захисник декілька разів не встиг своєчасно змінитися та в моменті лише виконав функцію тренувальної фішки) та прошив Андрія Василевського так, що навіть арбітри не одразу помітили шайбу під поперечкою його воріт.

Суперечку викликав інший момент – під час вирішальної у зустрічі атаки на льоду знаходилися шестеро польових гравців «Колорадо». А це – порушення правил, що зупиняє гру та карається двохвилинним вилученням.

Це помітно на скріншотах з трансляцій (зі зміною запізнився зірковий Нейтан Маккіннон):

Та навіть в електронному протоколі зустрічі:

Головний тренер «Тампи» Джон Купер спалахнув на післяматчевій прес-конференції.

 «Це дуже важко. Мені буде дуже складно про це говорити. Врешті-решт мені доведеться виговоритися, але давайте поспілкуємося про це завтра. Ви маєте побачити відео переможної шайби, щоб зрозуміти, про що я кажу. Моє серце розбите через переживання за гравців, тому що ми, скоріше за все, зараз ще були грати в хокей», – сказав фахівець та залишив приміщення для спілкування з медіа, не відповівши на бодай одне запитання.

НХЛ відреагувала не епізод дуже швидко – певно, через його виключну важливість та безпосередній вплив на долю чемпіонського титулу, – але з пояснень ліги неможливо зрозуміти, чи вірне рішення було прийнято арбітрами, чи ні.

«Порушення чисельного складу – це оціночне рішення, яке може бути прийнято будь-ким з чотирьох арбітрів, що знаходяться на майданчику під час гри. Після гри представники департаменту хокейних операцій поспілкувалися з офіційними особами, як це й прийнято за звичайним протоколом. Обговорюючи переможну шайбу, усі четверо суддів зазначили, що вони не побачили порушення чисельного складу у цій ситуації. Також зазначаємо, що подібні ситуації не є підставою для перегляду відео повторів епізоду ані суддями, ані представниками ліги», – наводить текст заяви у своєму твіттері хокейний оглядач АР Стівен Вайно.

А як ви вважаєте, чи варто було зараховувати шайбу Кадрі, чи судді все ж припустилися рокової для «Тампи» помилки?

Чотири роки тому «Вегас» влаштував, певно, найкрутіше шоу в історії НХЛ – з битвою на мечах та виступом Imagine Dragons

Фото: Getty Images, Mari Faiello / TwitterMike Stephens / Twitter

Відео: B/R Open Ice / Twitter

Лучшие
Новые
Старые
doctor__bormental
Типу на розсуд арбітра, як можна зрозуміти. Але ж фактично це порушення ніяк не вплинуло на епізод, тому треба зараховувати, як на мене
Ответить
6
Андрей Белик
ответил на комментарий пользователя doctor__bormental
Да, уверен, Колорадо и так бы дожал. Даже если бы шайбу в итоге отменили. Вместе с тем, мне эта штука с нарушением численного состава никогда не нравилась в хоккее - могут дать очень формально, могут проспать и не дать при грубом нарушении, в любой игре на любом уровне. Безотносительно этого финала, удобная штука для судейского влияния на ход матча, если есть желание повлиять.
Ответить
5
Игорь Яслик
Ну в протоколе-то явно техническая ошибка. Маккиннон же не значится, хотя именно ехал меняться. А так... Скандал большой, но эпизод отдан полностью на откуп арбитрам. Они решили, что Маккиннон уже не в игре и не влияет на эпизод - имели право, я с ними согласен. Теперь, думаю, и такие моменты сделают доступными для тренерского челленджа. Как недавно произошло с просмотром паса рукой. Кажись, в 2019-м Шаркс именно с таким нарушением в овертайме выиграли у СЛБ, а арбитры просто не могли отменить по процедуре свое ошибочное решение.
Ответить
5
Андрей Белик
ответил на комментарий пользователя Игорь Яслик
Я не думаю, что расширят челлендж на нарушение численного состава. Разве что если параллельно с этим изменят разметку и добавят визуальное обозначение зон. Но посмотрим, американцы могут все))
Ответить
1
Игорь Яслик
ответил на комментарий пользователя Андрей Белик
ну 50/50. все-таки резонанс серьезный. к тому же второй год подряд. Тампа в финале Востока в 2021-м забила Айлам, когда судьи куда более эпично прощелкали Too Many Men у болтов
Ответить
3
Андрей Белик
ответил на комментарий пользователя Игорь Яслик
Тоже верно, очень часто сталкивался с мнением, что тот момент стоил Айлендерс чемпионства и в принципе всего цикла команды Тротца. Тампа пока что слабее в этом финале, это не вопрос одного конкретного момента, но вряд ли их это как-то утешает.
Ответить
2
Показать еще 2
viktor chernov
колорадо чемпион
Ответить
3
Евгений Пома
Усією душею вболіваю за Колорадо і мені дуже прикро, що переможна шайба була закинута з формальним порушенням правил. Шкода, що перед цим гравці Лавин не використали шикарні можливості, особливо Нейтан... Враховуючи букву закону, потрібно було скасувати шайбу Кадрі.
Ответить
2
Milton Brooks
Мне нравится, как реагирует тренер Молний на инцидент, а как он отреагировал на первый гол своей команды в этом матче? Радовался? С учётом того, что Сирелли фактически снял шлем с вратаря, а гол всё равно засчитали. Это ответка - так часто бывает в НХЛ. Это неприятно, но когда все играют по правилам, подобного не возникает. И, да, кстати, если в эпизоде с заброшенной шайбой никто не обратил на численное преимущество соперника, на это действительно нельзя сослаться. Если бы игрок. уходящий со льда находился там до появления шайбы в зоне соперника, тогда можно было бы сослаться на офсайд. Куперу надо научиться признавать ошибки в обе стороны, вот и всё.
Ответить
1
Челленджи нужно чуть построже сделать. Сейчас команды чересчур ограничены ситуациями, в которых тренер может брать просмотр, а в такой динамичной игре арбитры легко могут ошибаться.
Ответить
1

Другие посты блога